фарингіт
Фарингіт - це запальний процес, під час якого уражається слизова оболонка і лімфоїдна тканина глотки. Найпоширенішим є гострий фарингіт катарального типу при ГРВІ. У більш ніж 70% випадків причинами фарингітів є віруси, такі як риновіруси, аденовірус, парагрип, коронавірус і пр. Тільки за останні кілька років саме риновирус в 80% випадків є причиною ГРВІ (особливо в осінню пору) і є лише першою стадією більш серйозних бактеріальних інфекцій. У більшості випадків дане захворювання зустрічається разом з тонзилітами.
опис хвороби
При фарингіті запальний процес уражає слизову оболонку глотки і лімфоїдні тканини. Для фарингіту характерними є ті ж симптоми, що і для інших хвороб горла. У пацієнта спостерігаються болі в горлі, сухий кашель, викликаний постійним відчуттям першіння і дискомфортом. Неправильне лікування або ігнорування хвороби може привести до переходу захворювання в хронічну стадію. Такий стан загрожує сильними ускладненнями, поширенням вірусу по всьому організму, через що можуть постраждати і інші органи. Прийнято розрізняти гострий і хронічний фарингіт. Гостра форма захворювання легко піддається лікуванню, виникає в результаті попадання інфекції або подразника на слизову оболонку глотки. Гострий фарингіт може перейти в хронічний при неправильному лікуванні, а також в результаті занадто тривалого впливу подразника. Для хронічної форми характерні часті загострення і ремісії.
Залежно від форми, в якій проходить захворювання, прийнято розрізняти і ознаки. Для гострого фарингіту характерні:
Для хронічної форми характерно перебіг хвороби без яскраво виражених ознак. Основним симптомом є скупчення в'язкого мокротиння в горлі, яка викликає відчуття першіння, сухість, відчуття стороннього предмета і сухий поверхневий кашель.
причини
Головним фактором, який викликає розвиток фарингіту, є інфекція: бактеріальна, грибкова або вірусна. Вони здатні викликати запальний процес на тлі таких негативних факторів:
При фарингіті спостерігається погіршення апетиту. Воно викликано ослабленням організму і хворобливими відчуттями при ковтанні. Тому, під час захворювання, фахівці рекомендують легке і щадну їжу, яка не буде травмувати і без того запалену слизову оболонку. Їжу рекомендується вживати малими порціями, розділивши прийом на 5-6 раз. Важлива температура страв - не гарячі і не холодні. З раціону слід прибрати занадто тверді, гострі і дряпають продукти. Також протипоказані жирні і смажені страви, копченості.
Підпишіться на розсилку