Facebook Pixel

Запор

Запор відноситься до порушення роботи травної системи, при якому не відбувається регулярного спорожнення кишечника. З цією проблемою знайомі всі люди, хоча б раз в житті кожному доводилося з нею стикатися.

Медики виділять форми запору:

  • епізодичний - запор виникає періодично, при певних ситуаціях (наприклад, у мандрівників при зміні характеру харчування і вживанні іншої води);
  • хронічний - має систематичний характер, спорожнення відбувається рідше 1 разу за кілька діб.

Прояв запору у кожної людини індивідуально, для одних регулярність дефекації становить 2 рази на добу, у іншого 1 раз в 3-5 днів, ці показники можуть вважатися нормою, якщо людина не відчуває дискомфорту.

Запор: причини

  • порушення травлення, через неправильне і нерегулярного харчування, вживання незвичних продуктів;
  • ігнорування позивів до дефекації, утримування калових мас (буває при неможливості сходити в туалет вчасно);
  • низька фізична активність, малорухливий спосіб життя;
  • недостатня кількість рідини, що вживається, рослинних продуктів;
  • геморой, наявність тріщин прямої кишки, викликають біль під час дефекації;
  • часте вживання деяких ліків (антигістамінні, антидепресанти, засоби для зниження кислотності шлунка, антигіпертензивні, наркотичні речовини);
  • у немовлят, яких переводять на харчування сумішами, або на змішаному харчуванні, може виникати в період адаптації до суміші або через її густоти;
  • вікові зміни еластичності тканин кишечника, слабкість м'язів черевної порожнини (характерно для людей похилого віку);
  • в післяопераційний період, виникає в результаті атонії кишечника, як результат впливу наркозу;
  • в результаті емоційного перенапруження, частих стресів, підвищеної нервозності;
  • може свідчити про наявність інших хвороб - виразки, холециститу.

Симптоми

  • відчуття дискомфорту і тиску в області прямої кишки;
  • підвищене газоутворення;
  • здуття, метеоризм;
  • почуття переповненості кишечнику;
  • зниження апетиту;
  • часта відрижка, неприємний присмак у роті;
  • біль в животі;
  • іноді буває - підвищення температури, блювота, нудота;
  • знижена частота дефекацій - до 1 разу на тиждень;
  • калові маси мають підвищену щільність, сухі, можуть бути у вигляді кульок;
  • неврози, безсоння, дратівливість, поганий настрій;
  • блідість і сухість шкіри.

діагностика запорів

Своєчасна і правильна діагностика має важливе значення при лікуванні хронічного запору. Тривала неможливість спорожнення може привести до серйозних проблем зі здоров'ям, збільшується інтоксикація організму. Якщо самостійно не вдається налагодити стілець, слід негайно звернутися до медиків.

Спочатку доктором проводитися ретельний опитування хворого з урахуванням характеру харчування і інтенсивності випорожнень.

Використовують такі методи:

  • лабораторні (аналіз крові, калу, капрограмма);
  • вивчення мікробного спектра, посів калу на мікрофлору;
  • вивчення рухової активності кишечника;
  • рентгенологічне дослідження (показує анатомічний стан кишечника);
  • колоноскопія;
  • гістологічне та гистохимическое вивчення слизових оболонок кишечника;
  • дослідження запирательной системи прямої кишки.

Запори - профілактика

  • налагодити харчування, яке повинно містити велику кількість рослинної їжі, основним елементом дієти є клітковина, необхідно збільшити кількість вживаної рідини;
  • режим харчування - приймати їжу 3-4 рази на день в однаковий час;
  • не ігнорувати позиви до дефекації;
  • вести здоровий спосіб життя, врегулювати кількість фізичної активності і відпочинку, збільшити піші прогулянки, більше рухатися;
  • заняття спортом, регулярні спортивні вправи поліпшують рухову активність кишечника;
  • стабілізувати емоційний стан.

Рекомендації по харчуванню

Корисні продукти:

  • велике вживання овочів і фруктів, з вмістом клітковини (її багато міститься в шкірці, тому фрукти очищати не потрібно);
  • вживання продуктів з великим вмістом калію - курага, родзинки, інжир, чорнослив;
  • шпинат, цвітна капуста, брокколі - багато містить необхідного магнію;
  • хліб з висівками, чорний хліб грубого помелу;
  • цільнозернові вироби;
  • відвари з висівками з додаванням меду;
  • печена картопля;
  • овочеві супи;
  • злакові - пшенична крупа, вівсяна, ячна каша;
  • морська капуста;
  • вода без газу;
  • компоти і легкі рослинні чаї.

Продукти харчування, вживання яких потрібно зменшити:

  • скріпляє їжа - рис, молоко, чорний чай, какао;
  • їжа багата тваринним білком - риба, м'ясо, яйця, сир;
  • вироби з білої муки - макаронні вироби, хліб.

 

Данная информация носит исключительно рекомендательный характер. Перед употреблением посоветуйтесь с врачом.