Facebook Pixel

Виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки

Виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки - це рецидивна патологія, яка характеризується появою виразок на поверхні слизової шлунково-кишкового тракту, саме ці освіти провокують запалення. Коли захворювання загострюється, людина відчуває гострий біль у верхній області черевної порожнини, через деякий час настає ремісія. Максимальний розвиток захворювання спостерігається у людей 20-30 років, це обумовлено тим, що люди в цьому віці неправильно харчуються і ведуть спосіб життя, далекий від здорового. Чоловіки страждають на цю недугу в 5-6 разів частіше, ніж жінки. Виразкова хвороба може позбавити людину працездатності на тривалий період.

Захворювання виразкова хвороба шлунка дванадцятипалої кишки - причини виникнення

Початкові дефекти і подальші виразки виникають під впливом певних агресивних чинників (фермент пепсин, шлункова кислота).

  • Основною причиною, що сприяє появі виразкового захворювання, є бактерія Helicobacter pylori. Це мікроб, що провокує появу запальних вогнищ, які руйнують захисну оболонку шлунково-кишкового тракту і порушують рівень кислотності в шлунку.
  • Регулярний прийом певних препаратів: стероїди, гормональні медикаменти.
  • Незбалансований раціон харчування.
  • Шкідливі звички «зі стажем», куріння, вживання алкоголю.
  • Регулярні стресові ситуації.
  • Спадкова схильність.

Симптоми

Для цієї недуги характерний хвилеподібний прояв, як уже було сказано, загострення змінюються періодами затишшя, тривалість якого залежить від стадії захворювання і способу життя. Як правило, загострення більше проявляються восени і навесні. Декілька факторів, які провокують загострення:

  • Неправильне харчування.
  • Надмірні фізичні навантаження.
  • Стреси і прийом лікарських препаратів.

Серед основних симптомів виразкової хвороби можна виділити наступні:

  • Гострий біль у верхній частині черевної порожнини, шлункової області. Болі можуть бути ранні і пізні, перші з'являються відразу після прийняття їжі, пізні болі через кілька годин після їжі.
  • Гостре відчуття голоду, яке виникає в нічний час доби. Це пряма ознака виразки дванадцятипалої кишки.
  • Печія, внаслідок підвищення кислотність. Може виникати самостійно або супроводжуватися болем.
  • Неприємна відрижка з домішкою кислоти і жовчі.
  • Нудота і блювання, що приносить полегшення.
  • Підвищення рівня апетиту. При гострих болях апетит може періодично пропадати.
  • Сітофобія - боязнь прийому їжі.
  • Постійні запори.

Діагностика виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки

Точний діагноз може поставити тільки спеціальний лікар гастроентеролог. Діагностика виразкової хвороби передбачає ряд заходів:

  • Пальпація черевної порожнини.
  • Аналіз шкірних покривів.
  • ЕФГДС - дослідження внутрішньої оболонки шлунково-кишкового тракту.
  • Взяття крові для загального біохімічного аналізу.
  • Лабораторний аналіз калу і сечі.
  • УЗД внутрішніх органів черевної порожнини.
  • Рентген шлунка. Проводиться на останніх стадіях захворювання.
  • pH-метрія - дослідження стану шлункового соку.
  • Діагностичні заходи, спрямовані на виявлення бактерії хелікобактер.

Профілактика виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки

Первинні профілактичні методи:

  • Чітке дотримання правил особистої гігієни, щоб уникнути попадання в організм збудника Хелікобактер пілорі.
  • Регулярний медичний огляд для виявлення попередніх захворювань.
  • Повністю виключити всі шкідливі звички, і фактори, які негативно впливають на імунітет.
  • Правильне харчування - важливий пункт профілактики. Головне вживати правильно оброблені продукти, їсти потрібно часто і маленькими порціями.
  • Лікарські препарати потрібно приймати тільки під наглядом лікаря.
  • Мінімізуйте кількість стресів і переживань. В окремих випадках рекомендується приймати натуральні заспокійливі засоби.
  • Намагайтеся не давати надмірні фізичні навантаження на організм.
  • Дотримуйтесь правильний режим сну, уникайте недосипів. Людина необхідно не менше 8 годин здорового сну.

Рекомендації по харчуванню

Люди, які страждають на цю недугу, зобов'язані дотримуватися певного режиму харчування. Продукти в раціоні повинні бути максимально нейтральними, щоб не дратувати слизову оболонку. Потрібно стежити за кількістю калорій, їх повинно вистачати для покриття добової потреби організму. Денний раціон складається з 5-6 прийомів їжі. Продукти, які можна вживати:

  • Супи зі слизовою основою з манки і вівса.
  • Нежирне м'ясо: курка, телятина.
  • Тільки рідкі каші.
  • Курні яйця тільки некруто або омлет.
  • Натуральні компоти і киселі.
  • Нежирний сир.
  • Мед.

Продукти, які потрібно виключити з раціону:

  • Смажені страви.
  • Дріжджова випічка.
  • Капуста, помідори, бобові культури.
  • Пряні приправи, розсоли і консерви.
  • М'ясні бульйони.
  • Міцна кава і чай.

 

Данная информация носит исключительно рекомендательный характер. Перед употреблением посоветуйтесь с врачом.