Хронічний холецистит - це запальний процес в жовчному міхурі, який негативно позначається на його моторної функції. Недуга активно проявляється під час загострення, як правило, це негативний вплив алкоголю жирної або смаженої їжі. Загострення супроводжується гнітючої болем і тяжкістю в правому боці, нудотою, блювотою і гіркотою в роті. Хронічний холецистит може супроводжуватися деякими захворюваннями: ентероколіт, панкреатит. Ця патологія, в більшій частині, вражає жінок, у віці 45-50 років. Захворювання прогресує в розвинених країнах, на це впливає спосіб життя і особливості харчування.
Захворювання хронічний холецистит - причини виникнення
Основною причиною виникнення цього захворювання є певні мікроорганізми, які потрапляють в жовчний міхур з кишечника або через потік крові. Недуга розвивається поступово, і довгий час може не давати про себе знати взагалі. Саме мікроби, які потрапляють в порожнину жовчного міхура, провокують запальні процеси в слизовій оболонці. Запалення не вщухає, а навпаки починає прогресувати, тим самим руйнуючи глибокі шари слизової. Згодом, запалення починають рубцеваться і перетворюються в ущільнення, що деформують стінки жовчного. Стан жовчі теж змінюється, це збільшує ризик утворення каменів. Крім цього, поява хронічного холециститу провокують такі явища:
- Застій жовчі в жовчовивідних шляхах.
- Неправильний раціон харчування в комплекті з малорухливим способом життя.
- Генетична схильність.
- Ряд паразитарних захворювань (аскариди, лямблії).
- Зловживання алкоголем.
Хронічний холіцестіт: Симптоми
Симптоми захворювання можуть проявлятися періодично, стан загострення поступово змінюється короткостроковій ремісією. Основний симптом - больові відчуття в області правого підребер'я. Серед інших ознак захворювання виділяють:
- Дисфункція мускулатури жовчного міхура, що супроводжує гострими больовими відчуттями.
- М'язовий спазм в області жовчного міхура, який виникає при неправильно харчуванні або впливі харчового подразника.
- Гіркота в роті, особливо вранці, яка спровокована викидом великої кількості жовчі.
- Жовчна блювота і відрижки.
- Нестабільний стан стільця.
- Здуття в області черевної порожнини.
- Шкірний свербіж.
- Підвищення температури до 38-39 градусів.
- Дратівливість, знижений емоційний фон, загальне ослаблення організму.
- Прояв невластивих алергічних реакцій на їжу.
Хвороба хронічний холецистит - діагностика
Ряд характерних скарг, які висловлює хворий, дають можливість лікарю правильно і своєчасно діагностувати захворювання. Серед діагностичних заходів виділяють:
- УЗД жовчного міхура, ця процедура дозволяє виявити наявність каменів.
- Холецистографія.
- Мікроскопічне дослідження жовчі.
- Зондування дуоденального типу.
- Загальний аналіз крові.
- Лабораторне дослідження калу і сечі.
- Пальпація нижній частині черевної порожнини.
- Дослідження шкірних покривів на предмет почервоніння і лущення.
Профілактика хронічного холециститу
Основна профілактика полягає у веденні здорового способу життя, повне виключення алкоголю і дотримання здорового харчування. Важливим є регулярні фізичні навантаження. Крім цього, профілактичний комплекс включає ще кілька заходів:
- Своєчасна діагностика вроджених внутрішніх аномалій.
- Діагностика і лікування застійних явищ у жовчних шляхах.
- Мінімізація стресів.
- Повний і якісне лікування паразитарних захворювань.
- Роздільне харчування.
- Утримання від фізичних перезавантажень і перевтоми.
- Повний медичний огляд раз на півроку.
- Лікування в санаторії.
Хронічний холіцестіт: Рекомендації по харчуванню
Людям, що страждають на цю недугу, важливо дотримуватися правильної дієти, щоб максимально пом'якшити період загострення і продовжити період ремісії. Прийоми їжі повинні відбуватися через кожні 3 години маленькими порціями. Продукти, які повинні бути присутніми в раціоні:
- Нежирне м'ясо і риба.
- Свіжі і солодкі фрукти, зелень.
- Гречана і вівсяна крупи.
- Підсушений або злегка черствий хліб.
- Масла рослинного походження.
- Зефір, варення.
- Відвари із шипшини, м'яти, липи.
- Куркума.
Від чого варто відмовитися:
- Жирне м'ясо (свинина, качатина, баранина).
- Бобові культури.
- Кислі ягоди і фрукти.
- Гриби.
- Копченості, консерви.
- Прянощі.
- Дуже гостра і солона їжа.
- Хрін і гірчиця.
- Алкогольні напої.
Хронічний холіцестіт: необхідні вітаміни
- Wikipedia
- PubMed
- MedlinePlus
- WebMD
- Mayo Clinic
- Centers for Disease Control and Prevention (CDC)
- World Health Organization (WHO)
- Cochrane Library
- National Institute for Health and Care Excellence (NICE)
- The Lancet
- Journal of the American Medical Association (JAMA)
- British Medical Journal (BMJ)
- Medscape
- American Academy of Family Physicians (AAFP)
- Harvard Health Publishing