Хронічний холецистит - це запальний процес в жовчному міхурі, який негативно позначається на його моторної функції. Недуга активно проявляється під час загострення, як правило, це негативний вплив алкоголю жирної або смаженої їжі. Загострення супроводжується гнітючої болем і тяжкістю в правому боці, нудотою, блювотою і гіркотою в роті. Хронічний холецистит може супроводжуватися деякими захворюваннями: ентероколіт, панкреатит. Ця патологія, в більшій частині, вражає жінок, у віці 45-50 років. Захворювання прогресує в розвинених країнах, на це впливає спосіб життя і особливості харчування.
Захворювання хронічний холецистит - причини виникнення
Основною причиною виникнення цього захворювання є певні мікроорганізми, які потрапляють в жовчний міхур з кишечника або через потік крові. Недуга розвивається поступово, і довгий час може не давати про себе знати взагалі. Саме мікроби, які потрапляють в порожнину жовчного міхура, провокують запальні процеси в слизовій оболонці. Запалення не вщухає, а навпаки починає прогресувати, тим самим руйнуючи глибокі шари слизової. Згодом, запалення починають рубцеваться і перетворюються в ущільнення, що деформують стінки жовчного. Стан жовчі теж змінюється, це збільшує ризик утворення каменів. Крім цього, поява хронічного холециститу провокують такі явища:
Симптоми захворювання можуть проявлятися періодично, стан загострення поступово змінюється короткостроковій ремісією. Основний симптом - больові відчуття в області правого підребер'я. Серед інших ознак захворювання виділяють:
Хвороба хронічний холецистит - діагностика
Ряд характерних скарг, які висловлює хворий, дають можливість лікарю правильно і своєчасно діагностувати захворювання. Серед діагностичних заходів виділяють:
Профілактика хронічного холециститу
Основна профілактика полягає у веденні здорового способу життя, повне виключення алкоголю і дотримання здорового харчування. Важливим є регулярні фізичні навантаження. Крім цього, профілактичний комплекс включає ще кілька заходів:
Людям, що страждають на цю недугу, важливо дотримуватися правильної дієти, щоб максимально пом'якшити період загострення і продовжити період ремісії. Прийоми їжі повинні відбуватися через кожні 3 години маленькими порціями. Продукти, які повинні бути присутніми в раціоні:
Від чого варто відмовитися:
Підпишіться на розсилку