Facebook Pixel

Діарейний синдром

Діарейнимсиндром, або просто діарея, виникає в результаті порушення процесу спорожнення кишечника, що супроводжується збільшенням добового стільця більше 4 разів, з каловими виділеннями рідкої консистенції. З такою проблемою хоча б раз у житті стикався будь-яка людина, незалежно від віку.

Залежно від тривалості синдрому, виділяють такі види:

  • гостра форма - діарея триває тиждень;
  • затяжна форма - від 2 до 10 тижнів;
  • хронічна форма - тривалість більше 3 місяців.

Діарейнимсиндром: причини

  • виникнення інфекцій в кишечнику - сальмонельоз, кишкова паличка, дизентерія;
  • дисбактеріоз;
  • вірусна природа;
  • неправильне харчування - вживання грубої їжі, жирної;
  • алергічні реакції на продукти харчування;
  • недостатня кількість вітамінів F, К, рибофлавіну;
  • захворювання органів травної системи (панкреатит, виразка, коліт, гепатит, гастрит);
  • отруєння;
  • порушення обмінних процесів;
  • часті стреси, знервований стан, страхи;
  • розвиток синдрому у мандрівників (часто зустрічається у людей, які багато їздять в інші країни, і викликана вживанням всіяні мікробами води).

Небезпека діареї полягає в зневодненні організму, особливо це несприятливо для дитячого та похилого віку. Важкі випадки діарейного синдрому можуть приводити до смерті. За статистичними даними, тривала діарея дуже небезпечна для дітей молодше 5 років, смертність від цього захворювання в такому віці займає третє місце.

Симптоми

  • частий рідкий стілець, до 8-10 разів на добу;
  • метеоризм і підвищене газоутворення в животі;
  • больові відчуття в животі при пальпації;
  • блідість і сухість шкіри;
  • зниження або відсутність апетиту;
  • можливі блювота, висипання на шкірі, виразкові утворення в ротовій порожнині;
  • при хронічній формі - зниження маси тіла, стомлюваність.

Діагностика діарейного синдрому

Спочатку, при зверненні до лікаря для лікаря будуть важливі такі дані:

  • кількість випорожнень за добу;
  • загальний обсяг їх і консистенція;
  • наявність сторонніх домішок - крові, слизу.

Проводяться лабораторні дослідження, які включають:

  • аналіз калу (мікробіологічне та бактеріологічне вивчення, береться посів);
  • копрограмма;
  • аналіз крові (біохімічний і загальний);
  • проводяться тести на несприйняття продуктів харчування;
  • тести на алергію.

При необхідності додатково проводять функціональні методики:

  • КРТ кишечника;
  • УЗД органів черевної порожнини;
  • рентгеноскопія;
  • колоноскопія з взяттям біопсії;
  • ендоскопія.

Частина цих методик необхідна для виключення ряду важких захворювань, для яких діарея є супутнім симптомом.

Інформативним методом також є ведення пацієнтом спеціального щоденника, в якому записується інформація про кількість прийому їжі, раціоні, частоті дефекації і характеристиці стільця. Це докладний опис проводитися протягом трьох днів.

Діарейнимсиндром -профілактика

Розвиток діарейного синдрому можна попередити. Для цього важливо дотримуватися основних правил. Кожна причина, яка викликала діарею, вимагає певних способів профілактики, але можна виділити основні важливі напрямки:

  • дотримання норм гігієни;
  • обов'язкове миття рук після відвідування туалету, перед кожним вживанням їжі, після контакту з тваринами (використання вологих серветок знезаражує поверхню шкіри тільки на 40%);
  • ретельне миття будь-яких овочів і фруктів, не залежно від того, виростили ви їх самі або купили на ринку;
  • не вживати сиру воду зі свердловин, колодязів, струмків, навіть міського водопроводу;
  • перед вживанням їжі, провести її ретельну термічну обробку;
  • не можна вживати сиру або напівсиру рибу, м'ясо;
  • залишки їжі прибирати в холодильник, не залишати на довгий період при кімнатній температурі.

Рекомендації по харчуванню

Що корисно при появі діареї:

  • часте пиття;
  • вживання спеціальних сольових розчинів (наприклад, регідрону);
  • відвари шипшини, сухофруктів;
  • мінеральна вода з лугом без газу;
  • міцний чорний чай, можна з додаванням лимона;
  • яблучний сік;
  • рисовий відвар;
  • банани;
  • слизові каші - манна, вівсяна, пшенична;
  • сухарі з білого хліба;
  • запечені яблука;
  • перетертий зернистий сир;
  • слабкі м'ясні або курячі бульйони.

Несприятливі продукти при діареї:

  • жирне, смажене, солоне і гостре;
  • всі види соління;
  • капуста і страви з неї;
  • бобові, гірчиця, виноград;
  • сирі фрукти;
  • газовані напої;
  • фруктові соки;
  • солодощі;
  • молочні продукти.

Вживати їжу слід маленькими порціями, при цьому краще збільшити кількість прийомів рідини, щоб уникнути зневоднення організму.

 

Данная информация носит исключительно рекомендательный характер. Перед употреблением посоветуйтесь с врачом.