Facebook Pixel

Хвороба Крона

Хвороба Крона є захворюванням, що виникають в різних відділах травної системи, яке має хронічний характер з частими рецидивами. Запальний процес виникає безпосередньо в слизовій і підслизовій оболонці відділів шлунково - кишкового тракту. Дивуватися оболонка може на всіх ділянках травної системи, але частіше патологія виникає в тонкому відділі.

Перші ознаки захворювання зустрічаються ще в юності від 15 до 30 років. Згідно зі статистичними даними, хвороба характерна для жінок і чоловіків в однаковому співвідношенні. Захворювання характеризується хронічним перебігом, з періодичними загостреннями, нападами і періодом ремісій.

Причини хвороби Крона

Основні причини розвитку патології на даний момент остаточно не відомі. За основною з теорій, це пов'язано з розвитком патологічної реакції імунної системи на кишкову флору, і на залишки їжі, які потрапляють в кишечник. В організмі виникають антитіла до тканин кишечника, які визначаються як чужорідні, відповідно виникає велика кількість лейкоцитів в цій ділянці. Це призводить до запалення, появи виразок і ерозій у відділах кишечника.

Виділяють сприятливі фактори:

  • схильність на генетичному рівні;
  • схильність до алергічних проявів;
  • надмірне куріння, вживання алкоголю;
  • частий прийом лікарських препаратів;
  • несприятлива екологія.

Симптоми

  • болю в животі, часта діарея;
  • погіршення апетиту;
  • блювота, нудота;
  • тьмяність шкіри, випадання волосся;
  • втрата у вазі;
  • може спостерігатися кровотеча, поява крові в калі;
  • при тяжкій формі може розвиватися внутрішня кровотеча зі значною втратою крові.

Тривалий період захворювання характеризується появою свищів, що проникають в сусідні органи, а також утворенням абсцесів в стінках кишечника. В період загострення, крім появи перерахованих вище ознак, хворий відчуває слабкість і у нього підвищується температура тіла.

Для хвороби Крона також характерним є запалення шкірних покривів, очей, печінки, жовчного міхура, проблеми з суглобами. Розвиток захворювання в ранньому періоді у дітей може призводити до затримки розумового розвитку і статевого дозрівання.

Хвороба Крона - діагностика

За допомогою ряду лабораторних і функціональних досліджень вдається виявити розвиток захворювання.

До важливих методів належать:

  • ультразвукове дослідження органів черевної порожнини - показує стан печінки, жовчовивідних шляхів;
  • комп'ютерна томографія - виявляє свищі і абсцеси;
  • колоноскопія - показує стан слизової (ерозії, запальні процеси);
  • біопсія;
  • рентгенографія - показує виразки, наявність свищів.

До лабораторних методів відносяться: загальний аналіз крові, сечі, копрограма, яка може показати приховану кров в калі.

Захворювання вимагає обов'язкового лікування і звернення до профільних фахівців - гастроентеролога та колопроктології. Хвороба не варто пускати на самоплив, так як не вилікувані її прояви можуть привести до тяжких наслідків і ускладнень:

  • велика кількість виразок на слизовій може спровокувати прорив кишечника, розвиток сильної кровотечі і вихід калових мас в черевну порожнину;
  • поширення свищів на сусідні відділи та органи, вихід їх назовні;
  • виникнення тріщин в прямій кишці;
  • перитоніт;
  • рак кишечника;
  • розвиток виснаження, порушення всмоктуваності вітамінів і мікроелементів, порушення обмінних процесів.

Хвороба Крона - профілактика

Методів повного одужання від захворювання на сьогоднішній день не розроблено, тому що причини виникнення ще не повністю зрозумілі. Для зменшення періодів загострення слід дотримуватися наступних заходів:

  • дотримуватися дієти, збалансувати харчування, вживати більше вітамінів і необхідних мікроелементів;
  • уникати стресів, навчитися протистояти їм;
  • налагодити сон, нормалізувати біоритми, вести здоровий спосіб життя;
  • збільшити фізичну активність - це сприяє поліпшенню діяльності кишечника і знижує рівень стресу;
  • відмовитися від куріння і зловживання алкоголем.

Рекомендації по харчуванню

Для людей, які страждають цим захворюванням, необхідно приймати їжу невеликими порціями 5-6 разів на день. Під час загостреної фази краще відмовитися від їжі на кілька днів, а вживати велику кількість води.

Корисне харчування:

  • овочеві супи з слизовими кашами (вівсяна, пшенична);
  • нежирні сорти м'яса дрібно подрібнені (індичка, курка);
  • крупи - гречка, рис, ячна крупа, манка;
  • фрукти, в яких міститися дубильні речовини - груші, чорниця;
  • перетертий сир.

При поліпшенні стану можна додати тушковане м'ясо, рибу, дрібну вермішель, нежирний сир, кефір, інші види фруктів (яблука, сливи, полуниці, суниці, малину).

 

Данная информация носит исключительно рекомендательный характер. Перед употреблением посоветуйтесь с врачом.