гіпотеріоз
Гіпотиреоз - клінічний синдром, викликаний недоліком в крові гормонів Т3 (трийодтироніну) і Т4 (тироксину), що виробляються щитовидною залозою. При цьому, значно знижується рівень гормонів гіпофіза, який відповідає за ріст.
опис хвороби
Гіпотиреоз - це хворобливий стан, обумовлене постійним недоліком гормонів, за вироблення яких відповідає щитовидна залоза. В організмі спостерігається стан, противоположенное тиреотоксикозу (гіпертиреозу). У дорослих в занедбаному стані діагностують мікседему, у дітей - кретинізм.
Гіпотиреоз викликає в організмі уповільнення всіх процесів і проявляється через сонливість, слабкість, поява надмірної ваги, уповільнення мислення й мови, гіпотонією. У жінок спостерігається збій менструального циклу.
Дане порушення має дуже багато проявів, від ступеня інтенсивності і швидкості наростання яких залежить прогресивність захворювання.
Класифікація гіпотиреозу
Гіпотіреозний синдром може бути двох видів: набутий та вроджений. Другий визначається відразу після народження малюка і може мати будь-який походження. Придбана форма захворювання зустрічається в 99% випадків. Кожен з різновидів синдрому має свої причини виникнення.
причини
1. На виникнення первинного гіпотиреозу впливають такі чинники:
2. гіпофізарний і гіпоталамічний гіпотиреоз (вторинний) може бути викликаний зниженням або повним припиненням вироблення гормонів гіпофізом, а також порушеннями обміну гормону тіреореліна.
3. Постжелезістий або третинний синдром гіпотиреозу трапляється через втрату активності в крові гормонів Т3 і Т4, в результаті шокового стану, наявності протезів, після панкреатиту. Синдром може бути викликаний втратою чутливості клітин крові до гормонів або дейодування гормонів.
Рекомендується дієта помірно зниженою (на 10% -20%) енерго цінності за рахунок вуглеводів і особливо жирів при фізіологічно нормальному вмісті білка. У дієту включають продукти, які помірно стимулюють секрецію шлункового соку, мають послаблювальними властивостями з підвищеним вмістом клітковини. Рекомендується збільшити вживання в раціоні овочів, фруктів, ягід, соків, кисломолочних продуктів.
З раціону виключити багаті на холестерин і поварену сіль продукти, зменшити споживання вільної рідини. Виключити продукти, що викликають метеоризм.
Підпишіться на розсилку