Пневмонія - це гостре інфекційне захворювання, яке носить запальний характер, вражає велику частину легеневої тканини. Тягне за собою повне руйнування стінки легкого. Вона є найнебезпечнішим захворюванням, серед існуючих інфекційних.
У зоні ризику знаходяться дорослі люди, яким за 40. У 10% випадків пневмонія закінчується летально. Недуга також може розвиватися у хворих, чий імунітет ослаблений в результаті нещодавно перенесених захворювань. Причиною загибелі людей, які страждають на СНІД, дуже часто є пневмонія.
причини пневмонії
Основним фактором, який провокує появу пневмонії, є бактеріальна інфекція. Серед бактерій - збудників виділяють:
- Пневмококк.
- Стафілокок.
- Грибкові інфекції.
- Кишкова і гемофільна паличка.
- Крім цього, захворювання може виникнути після перенесених травм грудної клітки, регулярного впливу негативних хімічних чинників.
- Серед чинників, які привертають до хвороби:
- Перенесена вірусна інфекція.
- Регулярне переохолодження організму.
- Супутні захворювання (цукровий діабет, вроджений або набутий порок серця).
- Шкідливі звички: куріння, вживання алкоголю.
- Зниження рівня імунного захисту організму.
- Неякісне оперативне втручання.
- Вік.
Пневмонія: Симптоми
- Первинні ознаки пневмонії нагадують симптоми більшості інфекційних захворювань. Згодом вони стають більш характерними. Медики виділяють основні: Ускладнення після перенесеної пневмонії
- Озноб, повішення загальної температури тіла.
- Зниження працездатності, періодична слабкість.
- Під час сну підвищується пітливість.
- Нездужання в суглобах і м'язах.
- Гострий головний біль.
- Часткова або повна втрата апетиту.
- Сухий, а потім мокрий кашель, що супроводжується задишкою.
- Давить біль в грудній клітці.
- Збої в роботі шлунково-кишкового тракту.
- Всі наслідки після перенесення цього захворювання можна розділити на два типи: позалегеневі, легеневі.
- позалегеневі:
- Загальний токсичний шок тягне за собою дисфункцію більшості внутрішніх органів.
- Запалення м'язової тканини в серце.
- Запалення і подальше руйнування внутрішніх і зовнішніх оболонок мозку.
- Розлади психічного спектра. Можуть посилюватися регулярним вживанням алкоголю.
- Стрімке падіння рівня гемоглобіну.
- Легеневі наслідки: Діагностика пневмонії
- Гнійний абсцес легеневої тканини.
- Гангрена легких.
- Необоротне звуження просвіту в легких, супроводжується набряком і хронічної задишкою.
- Дихальна недостатність.
- Своєчасне проведення діагностичних заходів дозволяє виявити наявність захворювання на ранній стадії, і вчасно почати курс медикаментозного лікування. У комплексі діагностики виділяють:
- Збір і аналіз скарг пацієнта.
- Первинний огляд загального типу. Сюди входить огляд шкірних покривів, прослуховування легких на предмет шумів, пальпація області грудної клітини.
- Лабораторний аналіз крові.
- Загальна біохімічне дослідження стану крові.
- Узяття мокроти на аналіз.
- Рентген органів грудної клітини.
- Дослідження слизової оболонки бронхів.
- КТ грудної клітини.
- Посів крові.
- профілактика захворювання
- Своєчасна і регулярна вакцинація. Це, в першу чергу, стосується тих людей, які знаходяться в групі ризику. Щеплення від пневмонії робиться в жовтні, в подальшому велика ймовірність того, що бактерія збудник вже знаходиться в організмі. Тоді ефективність вакцини знижується.
- Необхідно своєчасно і до кінця лікувати дрібні простудні захворювання, оскільки вони можуть дуже швидко перерости в пневмонію.
- Виявлення вогнищ інфекції в організмі, їх усунення.
- Потрібно берегти себе від переохолодження.
- Регулярне загартовування.
- Виняток будь-яких шкідливих звичок.
- Регулярний прийом вітамінних комплексів, з метою зміцнення імунітету.
Пневмонія: Рекомендації по харчуванню
Дотримання правильної дієти при пневмонії дозволяє посилити захисну функцію організму. Всі страви краще готувати в пароварці або запікати. Їсти необхідно часто і невеликими порціями, щоб знизити негативний вплив на шлунково-кишкового тракту. Пріоритетними є такі продукти:
- Нежирна риба.
- Пісне м'ясо.
- Продукти, багаті вітаміном А.
- Свіжі овочі та фрукти.
- Ізюм, курага.
- Нежирні молочні продукти.
- Натуральні соки.
- небажані:
- Цукор.
- Жирні молочні продукти.
- Копченості.
- Алкоголь.
- Все жирне і смажене.
- Ковбаса і шинка.
- Розсіл, консерви.
Пневмонія: необхідні вітаміни
Пневмонія: Дуже важливі вітаміни
Пневмонія: важливі вітаміни
Пневмонія: Корисні вітаміни
- Wikipedia
- PubMed
- MedlinePlus
- WebMD
- Mayo Clinic
- Centers for Disease Control and Prevention (CDC)
- World Health Organization (WHO)
- Cochrane Library
- National Institute for Health and Care Excellence (NICE)
- The Lancet
- Journal of the American Medical Association (JAMA)
- British Medical Journal (BMJ)
- Medscape
- American Academy of Family Physicians (AAFP)
- Harvard Health Publishing