Facebook Pixel

Харчова алергія

Харчова алергія - це нетипова реакція організму на вживані деяких продуктів. Така агресивна реакція організму викликана виробленням речовин - гістаміну, які і є головною причиною алергічної реакції.

Такий стан імунної системи свідчить про підвищену чутливість організму до певних харчових компонентів. В результаті попадання того чи іншого алергену в організмі у великих кількостях виробляється імуноглобулін «Е» і через аа цього всередині або зовні організму з'являється прояви аллергіі.Еті прояви свідчать про порушення в імунній функції.

Збої в роботі імунної системи можуть початися ще в ранньому дитинстві. Це негативно позначається на роботі дихальної та серцево-судинної систем, а також шлунково-кишкового тракту.

опис хвороби

Харчова алергія виникає в результаті вживання в їжу деяких алергенів тваринного або рослинного походження. Найагресивнішими алергенами виступають білки, які містяться в молоці і молочних продуктах (лактоза), яйцях птахів, різних арахісових і горіхових культурах, продуктах з сої, риби і пшениці (протеїни, глютен). При цьому, білок з морепродуктів і арахісу є настільки агресивним, що здатний викликати анафілактичний шок, аж до летального результату.

Алергічні реакції на білок харчового походження можна розділити на дві групи:
• Гострі;
• Повна непереносимість продукту.

У більшості випадків зустрічається саме непереносимість лактози, коли організм не здатний переробляти цей білок в силу своїх фізіологічних особливостей. Імунна система попросту відкидає продукти з підвищеним вмістом лактози.
Реакція на вживання алергенних морепродуктів проявляється практично відразу.

Симптоми

На різні продукти може виникати різна реакція. На деякі алергени організм реагує практично відразу, а на деякі тільки при надмірному насиченні.

• Реакція на шкірі проявляється в 90% випадків - яскрава висип і свербіж, почервоніння і набряки:
• Реакція з боку дихальної системи виникає в 70% випадків - задишка, кашель, чхання, утруднене дихання, нежить;
• Реакція органів шлунково-кишкового тракту проявляється в 30% -45% випадків - це набряки і почервоніння губ, ротової порожнини і носоглотки, нудота і блювота, біль в черевній порожнині і коліки, порушення консистенції стільця, діарея або запор;
• Реакція з боку серцево-судинної системи буває в 10% -45% випадків - зниження тиску, запаморочення, непритомний стан і навіть втрата свідомості;
• Анафілактичний шок.

причини

Науково доведено, що головною причиною розвитку харчової алергії є спадковість. Якщо у батьків є алергія навіть на один вид продуктів харчування, то і у дітей, швидше за все, виявиться така реакція. При цьому, не завжди і у батьків, і у дітей зустрічається алергія на один і той самий продукт. Якщо обоє батьків алергіки - то ймовірність розвитку нетипових реакцій на продукти у дитини значно підвищується.

Поява алергії можливо на будь-які продукти, але найчастіше проявляється саме на алергени.

Рекомендації по харчуванню

Перший і найважливіший рада - гіпоалергенна дієта: це виключення з раціону всіх продуктів, здатних підсилити алергічну реакцію. Всі страви подаються до столу у відвареному вигляді, з помірною кількістю кухонної солі. При наявності набряків, необхідно знизити кількість уживаної вільної рідини.
У меню повинні бути присутніми м'ясні та вегетаріанські супи, каші, рослинне масло, не алергенні овочі та фрукти (зеленого, білого, жовтого кольору).
Список дозволених і заборонених продуктів безпосередньо залежить від специфіки алергії і повинен бути призначений лікуючим лікарем.

Данная информация носит исключительно рекомендательный характер. Перед употреблением посоветуйтесь с врачом.