фурункульоз
Фурункульоз - шкірна інфекція, яка вражає волосяні фолікули і виражається появою гнійно-невротичних фурункул. Збудником захворювання є золотистий стафілокок. Це одне з найпоширеніших хвороб шкіри, яке проявляється у вигляді круглих, червоних, заповнених гноєм шишок. Недуга бере свою назву від латинського furunculus, що означає чиряк. Фурункульоз може покривати все тіло множинними фурункулами, які знаходяться на різних стадіях дозрівання.
опис хвороби
Фурункульоз є наслідком попадання в організм патогенного стафілокока. У більшості випадків хвороба має хронічний характер з періодами затихання і загострення. Виділяють дві форми захворювання: гостру і хронічну. Гострий фурункульоз характерний тим, що на тілі та обличчі з'являється відразу кілька фурункулів. Це червоні шишки з білою і щільною головкою, які через кілька днів самі по собі розкриваються, в результаті чого назовні виходить гній. Весь процес загострення супроводжується сильними больовими відчуттями, загальним нездужанням і навіть підвищенням температури тіла. Після фурункула на шкірі залишаються характерні синюшні плями некротичного характеру.
Для хронічної форми захворювання характерним є більш тривалий перебіг. Хвороба може мати періоди ремісії і загострення, які пов'язані з порушеннями роботи імунної системи організму. Головні симптоми хронічної форми захворювання: сильні головні болі і стан загального нездужання.
Ознаки захворювання, які свідчать про те, що необхідно звернутися до лікаря:
Захворювання має три стадії
1. Розвиток фурункула.
2. Нагноєння і некроз.
3. Загоєння.
причини захворювання
Фурункульоз має кілька причин. Головним збудником є стафілокок, через потрапляння якого в організм і проявляється захворювання.
Загальні чинники розвитку фурункульозу:
Фахівці рекомендують під час фурункулеза дотримуватися правильного режиму харчування. З повсякденного раціону необхідно повністю виключити жирне, гостре, солоне, а також солодке. Дієтичне харчування на період хвороби має складатися з каш, овочів і свіжих фруктів. Страви з м'яса повинні бути пісними, приготованими на пару. Також, раціон повинен бути по максимуму наповнений вітамінами А, С і В (вся група). При фурункульозі рекомендується збагатити їжу поживними речовинами і мінералами, такими як цинк, клітковина, ферменти, а також пробіотики і пребіотики.
Підпишіться на розсилку