Грип - це важке вірусне захворювання, яке поширюється на дихальні шляхи (горло, ніс, легені). Дана хвороба належить до групи гострих респіраторних вірусних захворювань (ГРВІ). Періодично трапляється загострення інфекції у вигляді епідемій і пандемій. Щорічно від цієї недуги і його ускладнень помирають мільйони людей у всіх країнах.
Заразитися вірусом дуже просто, достатньо кількох секунд спілкування або знаходження в одній кімнаті з хворою людиною. Перші симптоми після інфікування починають проявлятися через 1-3 години.
Фахівці стверджують, що найкращим захистом від грипу є регулярна вакцинація.
опис хвороби
Збудник хвороби вірус Myxovirus influenza, зокрема, його типи (А, В і С). Належить він до сімейства ортоміксовірусів.
Для грипу характерний гострий початок, після якого настає лихоманка, загальна інтоксикація організму, за якими слід ураження носоглотки і дихальних шляхів.
Хвороба носить сезонний характер і особливо «лютує» в зимовий період. Найбільш схильні до грипу діти, люди похилого віку, особи з хронічними недугами та іншими проблемами зі здоров'ям. Особливо небезпечний вірус для вагітних жінок, оскільки може заподіяти багато шкоди для здоров'я плоду.
Для грипу характерні постійні мутації. Щороку в світі з'являються нові штами вірусу. Навіть якщо людина перехворіла одним штамом, до якого виробився імунітет, є великий ризик через деякий час знову захворіти, але вже з вини іншого штаму.
Грип небезпечний своїми ускладненнями. Вірус здатний викликати ураження ЦНС (менінгіт енцефалопатія), пневмонії, отити, гайморити, фронтити і поразки міокарда.
Період інкубації для вірусу грипу становить від 12 до 48 годин. Перші ознаки:
• Різке підвищення температури тіла, іноді до критичних показників;
• Озноб, ломота в тілі, пітливість;
• Сильний головний біль;
• Риніт;
• Загальна слабкість і нездужання;
• Біль в очах;
• Симптоми інфікування респіраторних шляхів (біль або першіння в горлі, сухий кашель, біль за грудною кліткою і т.д.);
• Біль за всіма суглобам, ломота в м'язах.
причини
Грип - це вірус, який передається повітряно-крапельним шляхом. Можливо інфікування від хворого при розмові, чханні і кашлі. Вірус потрапляє в організм через дихальні шляхи.
Можливо також зараження в побутових умовах: при користуванні мобільним телефоном, комп'ютером, з поверхні яких вірус здатний потрапляти на слизову поверхню (на очі, в ніс або рот) до здорової людини.
Хворі на грип залишаються заразними з моменту появи перших симптомів, і до закінчення п'яти днів інфікування.
Фактори ризику
Існують фактори, які підвищують шанси захворіти на грип та мати складні наслідки:
• Вік (діти до 5 років, дорослі старше 65 років);
• Умови проживання (військові казарми, будинки для людей похилого віку);
• Слабкий імунітет;
• Наявність хронічних хвороб (ураження серцево-судинної системи, цукровий діабет, бронхіальна астма та ін.);
• Період вагітності;
• Наявність зайвої ваги.
При грипі корисними будуть такі продукти, як курячий бульйон, часник і спеції, продукти з великим вмістом цинку (морепродукти, яйця і горіхи, страви з м'яса). Дієтологи рекомендують також додати в раціон продукти, насичені бета-каротину, магнієм і фолієвою кислотою (шпинат, абрикоси, цитрусові, ківі, буряк, помідори, спаржа, кавуни). Важливо, щоб в меню були продукти, що містять вітаміни С і Е (цитрусові, суниця, помідори, солодкий перець, лосось, риб'ячий жир, лісові горіхи, насіння соняшнику, кукурудзи та сафлорова олія).
Підпишіться на розсилку