Facebook Pixel

Хронічний панкреатит

Хронічний панкреатит - це патологія, що вражає підшлункову залозу. Має запальний, що руйнує характер, впливає на секреторну функцію органу. Це хронічне захворювання, яке регулярно загострюється (сезонне загострення або від активного впливу подразників).

Нерідко проводять зв'язок між наявністю цукрового діабету і хронічного панкреатиту. Відбивається больовими відчуттями у верхній частині черевної порожнини, які супроводжуються печією, нудотою і блювотою. Підтвердження діагнозу можливо тільки після проведення дослідження підшлункової залози і УЗД. Недуга частіше вражає чоловіків, ніж жінок. У зоні ризику знаходяться люди від 16-18 років, особливо ті, хто має шкідливі звички.

Захворювання хронічний панкреатит - причини

Оскільки у хронічного панкреатиту, як і у звичайного, подібна етимологія, то і причини виникнення недуги схожі. Основна - це зловживання алкоголем. Це токсична речовина згубно впливає на підшлункову залозу, ніж та провокує її запалення. Серед інших чинників, які сприятливо впливають на розвиток хронічного панкреатиту, виділяють:

  • Високий вміст кальцію в крові.
  • Наявність муковісцидозу.
  • Певні лікарські засоби.
  • Порушення функції сфінктера Одді.
  • Панкреатит аутоімунного типу.
  • Панкреатит, який обумовлений генетичними захворюваннями.
  • Ідіопатична патологія, етіологія якої неясна.

Симптоми

Початкові зміни патологічного характеру проходять абсолютно безсимптомно. Якщо виникає перша загострення яскравого характеру, то організм починає всіляко сигналізувати про це. Серед основних симптомів:

  • Гострий біль у верхній частині черевної області, яка може віддавати в ліве підребер'я. Біль може бути постійною, або проявлятися приступами.
  • Нудота, що супроводжує частою блювотою, яка не полегшує біль.
  • Печія.
  • Метеоризм.
  • Наполегливий стілець, проноси / запори.
  • Повна або часткова втрата апетиту, як наслідок, втрата ваги.
  • Пожовтіння шкірних покривів, сухість шкіри.
  • В області грудей можуть з'являтися невеликі червоні плями.
  • При пальпації черевної області, виникає гострий біль, яка довго не зникає.

Панкреатит хронічного характеру може довгі роки не давати про себе знати, але при першому прояві симптомів починаються руйнівні процеси в підшлунковій залозі і суміжних тканинах.

Хронічний панкреатит підшлункової залози - діагностика

Для точної постановки діагнозу необхідна повна консультація гастроентеролога. Лікар призначає ряд інструментальних та лабораторних досліджень:

  • Загальний аналіз крові.
  • Лабораторне дослідження калу і сечі.
  • Функціональна діагностика.
  • Проба крові на визначення активності ферментів підшлункової залози.
  • Копрограма.
  • УЗД, КТ, МРТ органів черевної порожнини.
  • Дослідження внутрішнього стану шлунково-кишкового тракту за допомогою ЕУС.
  • Введення спеціального контрасту в стравохід, для визначення найбільш небезпечних запальних вогнищ.

Профілактика хронічного панкреатиту

Медики виділяють кілька заходів, які відносяться до первісної профілактики:

  • Повна відмова від вживання алкоголю.
  • Збалансований раціон харчування.
  • Повне виключення куріння.
  • Контроль над водним балансом в організмі, необхідно випивати не менше 2-х літрів рідини в день.
  • Регулярне вживання вітамінних комплексів, для підтримки високого рівня імунної системи.
  • Регулярний медичний огляд (раз на півроку).
  • Повне лікування захворювань шлунково-кишкового тракту.
  • По можливості, регулярне курортне лікування.

Крім перерахованих вище правил, необхідно дотримуватися суворої дієти, яку приписує гастроентеролог.

Рекомендації по харчуванню

Харчуватися при такому захворюванні, необхідно часто (4-5 разів на день), порції повинні бути маленькими. Температура їжі повинна бути кімнатної, для приготування страв використовуйте тільки свіжі продукти. Продукти, які повинні бути присутніми в раціоні:

  • Нежирне м'ясо. Бажано пісне м'ясо свійської птиці.
  • Овочеві супи, без м'ясного бульйону.
  • Свіжі овочі, фрукти.
  • Сир твердих сортів.
  • Рослинні відвари та чаї.

Продукти, від яких необхідно відмовитися:

  • Смажена або в'ялена риба і м'ясо.
  • Жирне м'ясо.
  • Яйця в смаженому вигляді.
  • Алкоголь, у всіх проявах.
  • Свіжа дріжджова випічка.
  • Маргарин, жирне масло.
  • Гострі і дуже солоні спеції.
Данная информация носит исключительно рекомендательный характер. Перед употреблением посоветуйтесь с врачом.