Facebook Pixel

Коліт

Коліт являє собою патологію травної системи з локалізацією запалення в товстому відділі кишечнику. Серед усієї кількості захворювань шлунково-кишкового тракту, коліт зустрічається з більшою частотою.

Виділяють гостру і хронічну форми хвороби. Гостра протікає дуже бурхливо і інтенсивно, при правильній діагностиці, лікування проводиться швидко. Дане захворювання має тенденцію до хронічного перебігу, тому така форма зустрічається частіше.

Розвиток захворювання пов'язано зі збільшенням патогенних мікроорганізмів в нижніх відділах кишечника, які провокують виникнення запального процесу в слизовій оболонці.

Коліт: причини

  • Попадання патогенної інфекції в організм. Цей процес може виникати при вживанні не свіжих продуктів, які є носіями патогенної мікрофлори (сальмонели, холерна паличка, дизентерія, кишкова паличка).
  • Порушення харчування, відсутність раціону і режиму. Зловживання швидкою їжею, незбалансоване харчування, нестача корисних продуктів, клітковини впливають на порушення процесу перетравлення їжі.
  • Генетичний збій. Розвиток деяких мутацій призводить до порушення роботи кишечника ще при народженні.
  • Наявність захворювань шлунково-кишкового тракту. Гастрит, холецистит, панкреатит, гепатит впливають на процеси травлення, можуть посилювати перистальтику кишечника.
  • Знижений імунітет, в результаті розвитку або перенесення інфекційних захворювань.
  • Прийом деяких лікарських препаратів впливає на роботу кишечника (антибіотиків, гормональних контрацептивів, проносних і протизапальних медикаментів).
  • Отруєння токсичними речовинами (ртуть, миш'як).
  • Схильність до алергічних реакцій, розвиток яких впливає на роботу кишечника.
  • Використання механічних подразників. Свічки, клізми можуть провокувати розвиток запалення в товстому відділі.

Симптоми

Залежно від різновиду коліту виділяють різні його форми.

Симптоми гострого коліту:

  • хворобливі відчуття в області живота, відчуття дискомфорту, особливо після їжі, клізми, бігу або ходьби;
  • порушення процесу дефекації, запори і проноси змінюють один одного, при цьому в калі можуть спостерігатися частки крові, а також слизові прожилки слабо зеленого кольору;
  • помилкові позиви до спорожнення, при цьому частіше виникає вночі, кількість калу може бути незначним, в основному слиз, гнійні виділення;
  • відчуття тяжкості в животі, підвищене газоутворення, метеоризм;
  • нудота блювота;
  • зниження маси тіла;
  • сонливість, втома.

Несвоєчасне лікування гострої форми призводить до переходу захворювання в хронічну стадію.

Хронічний коліт характеризується такими симптомами:

  • здуття, підвищене газоутворення;
  • порушення спорожнення кишечника, виникнення запорів, розвивається в результаті нестачі позитивної мікрофлори;
  • тривалий бурчання в животі через деякий час після прийому їжі;
  • незначні ниючі болі в животі після фізичної активності або при частих стресах;
  • висипання на шкірі, з'являються в результаті порушення травлення і підвищення токсинів в організмі;
  • нудота, слабкість.

Хронічна стадія характеризується появою загострень, які можуть виникати кілька разів на рік, в цей період симптоми схожі з гострою формою.

діагностика коліту

  1. лабораторні методи
  • аналіз крові загальний;
  • копрограмма;
  • аналіз калу на посіви.
  1. інструментальні методи
  • рентгенологічне дослідження кишечника;
  • УЗД;
  • МРТ;
  • біопсія;
  • ендоскопія кишечника.

Коліт: профілактика

  • Налагодити харчування, вживати м'яку їжу, не навантажувати кишечник, приймати їжу 4-6 разів на день маленькими порціями, не переїдати.
  • Дотримуватися правил особистої гігієни, мити руки при кожному вживанні їжі, ретельно обшпарювати всі продукти, придбані на ринку, в супермаркеті.
  • Без гострої потреби не вживати медичні препарати, рідше використовувати клізми.
  • У разі розвитку коліту як вторинної захворювання, приділити увагу лікуванню основного недуги.

Здоровий спосіб життя, відмова від шкідливих звичок, уникнення надмірних навантажень, різких нахилів, присідань, скручувань.

Рекомендації по харчуванню

Дієта є головним фактором в лікуванні захворювання. Запалену слизову можна перевантажувати надлишком продуктів, їжа повинна бути легкою і добре засвоювання.

Корисні продукти при коліті:

  • тушковані і запечені овочі;
  • печені яблука;
  • запіканки - сирні з фруктами;
  • перетертий сир;
  • йогурт з живими бактеріями;
  • велика кількість рідини.

Необхідно виключити на час:

  • овочі і фрукти в сирому вигляді;
  • насіння соняшнику, гарбуза, горіхи;
  • висівки;
  • молоко;
  • чорнослив;
  • капусту, гарбуз;
  • соління і копченості;
  • кисле і солодке.

 

Данная информация носит исключительно рекомендательный характер. Перед употреблением посоветуйтесь с врачом.