Facebook Pixel

Цироз

Цироз печінки - це патологія печінки, при якій відбувається руйнування стінок органу і поступове утворення рубців. Велика кількість вузлуватих утворень і рубцевої тканини веде до незворотних змін в структурі печінки, тому цироз неможливо вилікувати. Згодом, здорової печінкової тканини практично не залишається, тому орган не може якісно виконувати свої функції. Це недуга хронічного типу, який проявляється больовими відчуттями в правому підребер'ї. Чоловіки частіше, ніж жінки страждають від цирозу, це пов'язано з високим відсотком алкоголізму серед чоловіків.

Хвороба цироз печінки - причини виникнення

Основною причиною розвитку цього захворювання є зловживання алкоголем, коли людина регулярно вживає алкоголь протягом 10 років, цирозу печінки не уникнути. Ще одна причина, це гепатити вірусного типу - В, С. Крім цього, виділяють причини імунного і жовчного характеру:

  • Гепатит аутоімунного типу, це недуга, при якому клітини печінки починають самі себе атакувати.
  • Поразка жовчних потоків.
  • Повна або часткова закупорка жовчних шляхів.
  • Рубцювання стінок жовчовивідних шляхів.
  • Освіта каменів у жовчному міхурі.
  • Поразка печінкової тканини в результаті тривалого прийому медикаментів.
  • Підвищення внутрішнього тиску в головне печінкової вені.
  • Венозний застій печінки його ще називають синдром Бадда-Кіарі.
  • Надлишок міді в печінці.

Симптоми

Кількість симптомів і ступінь їх вираження залежить від стадії, на якій знаходиться захворювання. Більше 20% хворих зовсім не помічають будь-яких симптомів на початковій стадії. Виділяють кілька загальних ознак для цирозу печінки:

  • Загальне зниження рівня працездатності.
  • Підвищена стомлюваність, постійна сонливість в будь-який час доби.
  • Астенія.
  • Часткова або повна втрата апетиту.
  • Депресії, знижений емоційний фон.
  • Стрімке зниження маси тіла.
  • Підвищення рівня гамма - глобуліну.
  • Падіння верхнього артеріального тиску.
  • Загальні ознаки печінкової недостатності.
  • Природжений або набутий порок печінки.
  • Поява судинних «зірочок» на шкірних покривах.
  • Дрібні білі рисочки на нігтях.
  • У чоловіків може проявлятися часткова або повна фемінізація (тіло набуває деякі жіночі риси), імпотенція.
  • Атрофія слинних залоз.
  • Пожовтіння очного яблука.

Цироз печінки: діагностика

Огляд хворого та встановлення діагнозу проводить спеціальний лікар гастроентеролог. Основні діагностичні заходи включають в себе:

  • Вивчення анамнезу і попередніх скарг хворого.
  • Первинний огляд - аналіз шкірних покривів, пальпація нижній частині черевної порожнини.
  • Вивчення загального психологічного стану пацієнта.
  • Лабораторне дослідження калу і сечі.
  • Загальний біохімічний аналіз крові, в тои числі і на наявність будь-якого типу гепатиту.
  • PGA-індекс - маркери фіброзу печінки.
  • Оцінка рівня згортання крові.
  • Стадію розвитку цирози обчислюють за шкалою Чайлд-П'ю.
  • Серед інструментальних методів: УЗД органів черевної порожнини, аналіз стану внутрішньої поверхні стравоходу, КТ внутрішніх органів черевної порожнини, біопсія печінкової тканини.

Профілактика цирозу печінки

Щоб попередити виникнення цієї недуги, важливо регулярно проводити ряд профілактичних заходів. За своєю суттю вони нагадують профілактику жовчокам'яної хвороби, але все ж відзначимо основні з них:

  • При наявності запальних процесів в організмі, важливо обмежити активні фізичні навантаження.
  • Мінімізація зовнішнього шкідливого впливу (екологічна ситуація, виробничі фактори).
  • Регулярний прийом вітамінних комплексів для підтримки високого рівня імунної системи.
  • Здоровий спосіб життя.
  • Повна відмова від алкоголю і куріння.
  • Профілактика гепатитів вірусного типу. Своєчасна вакцинація і консультація лікаря.
  • Раз на півроку обов'язковим є повний медичний огляд.
  • Своєчасне і повне лікування захворювань шлунково-кишкового тракту.

Рекомендації по харчуванню

Важливо дотримуватися дрібного харчування, прийом їжі розділяється на 4-5 раз в день, невеликими порціями. Кількість калорій краще знижувати до вечора. Продукти, які можна вживати:

  • Супи на овочевому бульйоні.
  • Нежирне м'ясо, пісна риба.
  • Знежирені молочні продукти.
  • Солодкі і стиглі фрукти, овочі червоних квітів.
  • Рисова, гречана, вівсяна каші.
  • Яєчний білок.

Заборонені продукти:

  • Жирне м'ясо: свинина, баранина.
  • Жирна риба.
  • Шоколад.
  • Горіхи.
  • Грибні та м'ясні бульйони.
  • Прянощі.
  • Алкоголь.
  • Напівфабрикати, вулична їжа.
  • Кава.

необхідні вітаміни

Данная информация носит исключительно рекомендательный характер. Перед употреблением посоветуйтесь с врачом.