Facebook Pixel

Целіакія

Целіакія - це генетична патологія тонкого кишечника, проявляється вона в нестачі ферментів, які відповідають за розщеплення пептиду глютену. Це провокує хронічне запалення слизової оболонки кишечника. Внаслідок целіакії ворсинки оболонки атрофуються, що перешкоджає нормальному всмоктуванню ферментів. До цього захворювання більше схильні жінки, ніж чоловіки, саме жінки хворіють в три рази частіше. Целіакія є на 100% генетичним захворюванням, в готельних випадках вона може бути спровокована зниженням рівня імунітету.

Хвороба целіакія: причини виникнення

Виходячи з генетичної природи захворювання, основною причиною його прояви є саме спадковість. Людина переймає специфічну алергію на продукти, які в своєму складі містять глютен. До таких відносять: овес, ячмінь і пшеницю. Серед інших причин, які провокують появу цієї хвороби, виділяють:

  • Кровні родичі, які страждають на цю недугу.
  • Початкова стадія синдрому Дауна.
  • Патологічна атака клітин на імунну систему всередині організму людини.
  • Перший тип цукрового діабету.
  • Синдром подразненої кишки, який вже провокує збої в роботі кишечника.
  • Гепатит хронічного типу, який не проявляє активності.
  • Інфекції в кишечнику.
  • Часте споживання хлібобулочних виробів.
  • Запальні процеси в черевній області.

Постійні стресові ситуації, сильні емоційні потрясіння

Симптоми

Симптоматична картина захворювання досить різноманітна, перші сигнали можуть проявлятися по-окремо або в комплексі. Як правило, про наявність целіакії сигналізує відразу кілька систем організму.

Шлунково-кишковий тракт:

  • Рідкий стілець з домішками крові, слизу.
  • Метеоризм.
  • Здуття живота, яке зовні дуже помітно.
  • Гострий біль в пупкової області.
  • Часткова або повна втрата апетиту.
  • Повна непереносимість молочних продуктів.

Специфічні симптоми:

  • Зниження щільності кісткової тканини.
  • Біль у суглобах, загальне зниження м'язового тонусу.
  • Дефекти зубів.
  • Зниження ваги, постійна спрага, яка збільшується.
  • Падіння рівня гемоглобіну, як наслідок збліднення шкірних покривів.

Симптоми неспецифічного характеру:

  • Почуття задишка, пітливість.
  • Давящая головний біль, слабкість.
  • Алергічні запалення на шкірі, які довго не проходять.

Психічні порушення:

  • Постійне тривожний стан.
  • Розлад сну.
  • Зміна звичної поведінки людини.
  • Пригнічений емоційний стан.
  • Скачки безпричинної агресії.

Целіакія: діагностика

Діагностичні заходи проводить доктор гастроентеролог, серед загального комплексу виділяють наступні методи:

  • Аналіз загального стану і попереднього діагнозу. Розпитування хворого щодо тривалості та сили прояву симптомів.
  • Виявлення рівня генетичної схильності.
  • Пальпація черевної порожнини, заміри охоплення живота.
  • Додаткова консультація алерголога й дієтолога.
  • Біохімічний аналіз крові.
  • Лабораторний аналіз калу і сечі, на предмет сторонніх домішок.
  • Інструментальний аналіз стану внутрішньої поверхні кишечника.
  • Біопсія фрагмента тканини кишечника.
  • УЗД органів черевної порожнини.

Хвороба целіакія - профілактика

Яких-небудь конкретних методів профілактики цього захворювання не існує, оскільки целіакія передається у спадок. Якщо хворий вже помічає у себе прояви перших симптомів, важливо дотримуватися спеціальної дієти, яка виключає вживання глютеносодержащіх продуктів. Це передбачає виключення з раціону жита, ячменю, пшениці, на все життя. Крім дієти, варто звернути увагу на профілактичні методи для супутніх захворювань, які перераховані вище.

Рекомендації по харчуванню

Як вже було сказано, дієта повинна бути безглютенової, тобто повна відмова від ячменю, пшениці, жита, вівса. Існує ще кілька правил, щодо раціону:

  • Необхідно обмежити вживання ковбаси, сосисок, шинки.
  • Зведіть до мінімуму кількість міцної кави і чаю в раціоні.
  • Їжа не повинна бути занадто жирної, солоної або гострої.
  • Категорично заборонено вживання пива та інших напоїв, які містять солод.
  • Краще зробити упор на вироби з рисового борошна або сої. Допускається вживання вареного м'яса свійської птиці, свіжих фруктів і овочів, кращого зеленого кольору.

 

Данная информация носит исключительно рекомендательный характер. Перед употреблением посоветуйтесь с врачом.