Цукровий діабет
Цукровий діабет - захворювання ендокринної системи, викликане дефіцитом інсуліну в організмі. В результаті нестачі даного ферменту, глюкоза практично не засвоюється в крові. Діабет з грецької мови перекладається, як закінчення. Дослівно хвороба має назву - втрачає цукор. Саме це словосполучення відображає найголовніший симптом - висновок цукру з організму разом з сечею, замість засвоєння в крові.
У всьому світі мільйони людей страждають від цукрового діабету. Але, кожен четвертий хворий навіть не підозрює про те, що у нього є це захворювання. Нехтування здоров'ям на початкових стадіях захворювання може призвести до інфаркту, відмови нирок і втрати зору. Також, можуть виникнути проблеми з ногами. Відомі випадки, коли діабет діагностується тільки після впадання хворим в кому, викликану недоліком цукру.
опис хвороби
Цукровий діабет характеризується первинним порушенням процесів обміну вуглеводів, викликаного повною або частковою нестачею інсуліну. Цей стан здатний також порушувати процеси обміну білків, жирів і мінералів. Захворювання має хронічний характер, досить часто з прогресуючим перебігом.
Цукровий діабет викликаний нестачею гормону інсуліну в крові, за вироблення якого відповідає підшлункова залоза. Без цього ферменту організм не здатний переробляти глюкозу, яка потрапляє в кров. Внаслідок цього в крові накопичується надмірна кількість цукру, який виводиться з організму з сечею.
Захворювання викликає ураження шкіри (гнійники, гангрена), ниркову недостатність, погіршення зору, ураження зубів, атеросклероз, гіпертонію і порушення нервової системи.
У сучасній медицині прийнято розділяти захворювання на цукровий діабет І-го (інсулінозалежний) і ІІ-го (інсулінонезалежний) типу.
Ознаки діабету, в більшості випадків, виникають поступово. Але, бувають випадки блискавичного перебігу, коли показники концентрації глюкози різко підвищуються, викликаючи тим самим розвиток діабетичних ком.
На початковому етапі захворювання у пацієнта спостерігаються такі ознаки:
причини
Серед головних чинників діабету є спадковість, ожиріння, ураження підшлункової залози (онкологія, панкреатит), вірусні інфекції (вітрянка, краснуха, гепатит). Генетично закладений діабет може і не проявитися, якщо його не потривожить сильний стрес, сидячий спосіб життя, неправильне харчування або відсутність достатньої кількості свіжого повітря.
Правильно обраний раціон харчування під час цукрового діабету відіграє основну роль в лікуванні захворювання. Харчування має бути максимально збалансованим. Прийом їжі необхідно розділити на 5-6 підходів.
У щоденний раціон повинні входити продукти:
• Чорний хліб (200-350 гр);
• Овочеві супи на рибному або м'ясному бульйоні;
• М'ясо (нежирне) та птиця в відвареному вигляді;
• Нежирна риба;
• Відварені або печені овочі;
• Крупи, бобові та макарони;
• Яйця (не більше 2 на добу);
• Молочні та кисломолочні продукти (за рекомендацією лікаря).
Підпишіться на розсилку