Facebook Pixel

Гіпертиреоз

Гіпертиреоз - синдром клінічного типу, який спровокований підвищеної гормональної активністю щитовидної залози. Основною характеристикою є надлишок гормонів трітоксіна і трийодтироніну. Коли кров перенасичується гормонами, виробленими щитовидною залозою, відбувається гіперускореніе всіх процесів в організмі. Це протилежне прояв гіпотиреозу, діагностика якого передбачає оцінку гормонального рівня, в окремих випадках необхідна біопсія. Гіпертиреоз є досить рідкісним захворюванням ендокринного типу.

Хвороба гіпертиреоз: причини

Існує велика кількість факторів здатних викликати це захворювання, багато з них є приблизною, проте, виділимо основні причини.

  • Зоб токсичний дифузного типу. Цей стан характеризується значним збільшенням щитовидної залози, відповідно збільшується кількість вироблюваних гормонів.
  • Токсичний зоб вузлового типу. Ця патологія спостерігається у людей похилого віку і проявляється у вигляді появи характерних ущільнень у щитовидній залозі, їх походження та природа не встановлені. Ці вузли провокують активну роботу щитовидки.
  • Перенесені вірусні захворювання, які спровокували запальний процес. Це явище провокує руйнування в клітинах щитовидної залози.
  • Надмірне вживання гормонів тиреоидного типу.
  • Травма яєчників, яка провокує активну вироблення гормонів.
  • Пухлина гіпофіза.
  • Перенасичення йодом.

Симптоми

Симптоматична картина захворювання виглядає наступним чином:

  • Теплі шкірні покриви, в окремих ділянках шкіра дуже тонка, надмірне потовиділення. Нігтьова пластина також видозмінюється, починається повне відшарування, знижується якість волосся.
  • Очне яблуко збільшується і випинається, таки чином очі у хворого мають вигляд виряченими. Спостерігається незначний набряк верхньої повіки і його пігментація коричневим кольором.
  • Підвищується артеріальний тиск і частішає серцебиття, наслідком є серцева недостатність хронічного типу.
  • З'являється задишка, а ємність легенів знижується практично в два рази.
  • Рівень апетиту збільшується, при цьому у хворого може початися раптовий приступ нудоти і діареї. В цілому, людина починає втрачати масу тіла.
  • М'язовий тонус знижений, людина швидко втомлюється, потім виявляються характерні конвульсії в верхніх і нижніх кінцівках. Рухові рефлекси втрачають свою якість, а потім виникає остеопороз.
  • Надмірна тривога, почуття постійного перезбудження, панічні атаки. Інтелект людини підвищується, мова ставати дуже швидкою.
  • Якісна зміна крові.
  • Сечовипускання відбувається дуже часто.
  • У жінок порушується менструальний цикл або зовсім пропадає. Чоловіки страждають від зниження рівня потенції і характерного збільшення молочних залоз.
  • Діабет тріогенного типу, спровокований неправильним обміном речовин.
  • В якості додаткового прояви розглядають підвищену температуру.

діагностика гіпертиреозу

Постановка діагнозу проводиться після вивчення характеру симптомів і зовнішнього вигляду пацієнта. Що стосується інструментальної діагностики, то вона має на увазі проведення наступних процедур:

  • Аналіз крові для встановлення гормонального складу.
  • УЗД щитовидної залози покликане визначити розмір органу і наявність в ньому характерних вузлових утворень.
  • КТ щитовидної залози показує, де саме розташовані вузли.
  • ЕКГ показує стан судинної системи та патології, які в ній присутні.
  • Оцінка активності функцій щитовидної залози.
  • При виявленні вузла в щитовидці, проводиться його біопсія.

профілактика гіпертиреозу

Профілактичні заходи мають загальний характер:

  • Здоровий спосіб життя, який передбачає повну відмову від шкідливих звичок.
  • Регулярні спортивні навантаження.
  • Загальна загартовування організму.
  • Збалансований раціон харчування.
  • Мінімізація перебування під прямими сонячними променями.
  • Обережне вживання продуктів з високим вмістом йоду.
  • Регулярне обстеження гормонального типу.
  • Повний медичний огляд раз на півроку.
  • Постійне спостереження у лікаря ендокринолога.

Рекомендації по харчуванню

Медики рекомендують дотримуватися дрібного харчування, прийом їжі потрібно розділяти на 6-7 раз. Раціон повинен базуватися на молочних і кисломолочних продуктах з низьким вмістом жиру, а також на білкових продуктах. Страви краще готувати на пару або запікати і не бажано обсмажувати. Продукти, які збуджують ЦНС, вживати небажано, до них відносять:

  • Чорний шоколад.
  • Міцний чай, кава.
  • Концентровані м'ясні бульйони.
  • Гострі спеції.

Крім цього, потрібно мінімізувати вживання наступних продуктів:

  • Маргарин.
  • Сало.
  • Консервовані продукти.
  • Капуста.

 

 

 

 

 

Данная информация носит исключительно рекомендательный характер. Перед употреблением посоветуйтесь с врачом.