Гіпертиреоз - синдром клінічного типу, який спровокований підвищеної гормональної активністю щитовидної залози. Основною характеристикою є надлишок гормонів трітоксіна і трийодтироніну. Коли кров перенасичується гормонами, виробленими щитовидною залозою, відбувається гіперускореніе всіх процесів в організмі. Це протилежне прояв гіпотиреозу, діагностика якого передбачає оцінку гормонального рівня, в окремих випадках необхідна біопсія. Гіпертиреоз є досить рідкісним захворюванням ендокринного типу.
Хвороба гіпертиреоз: причини
Існує велика кількість факторів здатних викликати це захворювання, багато з них є приблизною, проте, виділимо основні причини.
- Зоб токсичний дифузного типу. Цей стан характеризується значним збільшенням щитовидної залози, відповідно збільшується кількість вироблюваних гормонів.
- Токсичний зоб вузлового типу. Ця патологія спостерігається у людей похилого віку і проявляється у вигляді появи характерних ущільнень у щитовидній залозі, їх походження та природа не встановлені. Ці вузли провокують активну роботу щитовидки.
- Перенесені вірусні захворювання, які спровокували запальний процес. Це явище провокує руйнування в клітинах щитовидної залози.
- Надмірне вживання гормонів тиреоидного типу.
- Травма яєчників, яка провокує активну вироблення гормонів.
- Пухлина гіпофіза.
- Перенасичення йодом.
Гіпертеріоза: Симптоми
Симптоматична картина захворювання виглядає наступним чином:
- Теплі шкірні покриви, в окремих ділянках шкіра дуже тонка, надмірне потовиділення. Нігтьова пластина також видозмінюється, починається повне відшарування, знижується якість волосся.
- Очне яблуко збільшується і випинається, таки чином очі у хворого мають вигляд виряченими. Спостерігається незначний набряк верхньої повіки і його пігментація коричневим кольором.
- Підвищується артеріальний тиск і частішає серцебиття, наслідком є серцева недостатність хронічного типу.
- З'являється задишка, а ємність легенів знижується практично в два рази.
- Рівень апетиту збільшується, при цьому у хворого може початися раптовий приступ нудоти і діареї. В цілому, людина починає втрачати масу тіла.
- М'язовий тонус знижений, людина швидко втомлюється, потім виявляються характерні конвульсії в верхніх і нижніх кінцівках. Рухові рефлекси втрачають свою якість, а потім виникає остеопороз.
- Надмірна тривога, почуття постійного перезбудження, панічні атаки. Інтелект людини підвищується, мова ставати дуже швидкою.
- Якісна зміна крові.
- Сечовипускання відбувається дуже часто.
- У жінок порушується менструальний цикл або зовсім пропадає. Чоловіки страждають від зниження рівня потенції і характерного збільшення молочних залоз.
- Діабет тріогенного типу, спровокований неправильним обміном речовин.
- В якості додаткового прояви розглядають підвищену температуру.
діагностика гіпертиреозу
Постановка діагнозу проводиться після вивчення характеру симптомів і зовнішнього вигляду пацієнта. Що стосується інструментальної діагностики, то вона має на увазі проведення наступних процедур:
- Аналіз крові для встановлення гормонального складу.
- УЗД щитовидної залози покликане визначити розмір органу і наявність в ньому характерних вузлових утворень.
- КТ щитовидної залози показує, де саме розташовані вузли.
- ЕКГ показує стан судинної системи та патології, які в ній присутні.
- Оцінка активності функцій щитовидної залози.
- При виявленні вузла в щитовидці, проводиться його біопсія.
профілактика гіпертиреозу
Профілактичні заходи мають загальний характер:
- Здоровий спосіб життя, який передбачає повну відмову від шкідливих звичок.
- Регулярні спортивні навантаження.
- Загальна загартовування організму.
- Збалансований раціон харчування.
- Мінімізація перебування під прямими сонячними променями.
- Обережне вживання продуктів з високим вмістом йоду.
- Регулярне обстеження гормонального типу.
- Повний медичний огляд раз на півроку.
- Постійне спостереження у лікаря ендокринолога.
Гіпертеріоза: Рекомендації по харчуванню
Медики рекомендують дотримуватися дрібного харчування, прийом їжі потрібно розділяти на 6-7 раз. Раціон повинен базуватися на молочних і кисломолочних продуктах з низьким вмістом жиру, а також на білкових продуктах. Страви краще готувати на пару або запікати і не бажано обсмажувати. Продукти, які збуджують ЦНС, вживати небажано, до них відносять:
- Чорний шоколад.
- Міцний чай, кава.
- Концентровані м'ясні бульйони.
- Гострі спеції.
Крім цього, потрібно мінімізувати вживання наступних продуктів:
- Маргарин.
- Сало.
- Консервовані продукти.
- Капуста.
- Wikipedia
- PubMed
- MedlinePlus
- WebMD
- Mayo Clinic
- Centers for Disease Control and Prevention (CDC)
- World Health Organization (WHO)
- Cochrane Library
- National Institute for Health and Care Excellence (NICE)
- The Lancet
- Journal of the American Medical Association (JAMA)
- British Medical Journal (BMJ)
- Medscape
- American Academy of Family Physicians (AAFP)
- Harvard Health Publishing