Facebook Pixel

Хвороба Рейно

Хвороба Рейно - рідкісне захворювання, яке може з'явитися в будь-якому віці. Суть його полягає в стрімкому патологічному звуженні судин кінцівок. Причиною служить стабільна підвищена збудливість нервової системи. В результаті цього захворювання страждає не тільки тіло судин, але і загальна тканину, що призводить до атрофії, в окремих випадках, до мутації.

Характерні грубі рубці з'являються не тільки на поверхні шкірного покриву, але і на внутрішніх органах людини. Схильність до цього захворювання чоловіків і жінок приблизно однакова, 18 і 20% відповідно. Свою назву хвороба отримувала завдяки французькому лікарю Морісу Рейно, який активно її досліджував.

Симптоми

Перебіг цього захворювання досить тривалий час. Перші симптоматичні ознаки можуть бути практично непомітними. Серед основних сигналів, лікарі виділяють:

  • Першими сигналізують пальці рук, саме вони найбільше схильні до поразки, рідше це можуть бути губи або мочки вух.
  • Холод в пальцях рук. Побледнения крайніх фаланг пальців, підвищена чутливість шкірного покриву в цій області.
  • На початку нападу може з'явитися поколювання в пальцях, яке поширюється до ліктя.
  • Спостерігається асфіксія. Загальна ускладнення дихального процесу, кисневе голодування. В результаті з'являються регулярні головні болі і запаморочення.
  • Зміни кольору шкірного покриву на ураженій ділянці (збліднення, почервоніння). На останній стадії в цих ділянках розвивається некроз сполучної тканини.

Стадії протікання хвороби

Лікарі виділяють три стадії прогресування хвороби Рейно.

  • Перша стадія. Різкі спазми артерій в кінцівках. Уражені ділянки втрачають свою чутливість і природний колір, це проходить через 20-30 хвилин. Регулярна поява таких спазмів є яскравою ознакою першої стадії захворювання. Дуже часто такий симптом хвороби Рейно спостерігається у жінок.
  • Друга стадія. Яскрава ознака на цьому етапі - це дихальна асфіксія. Уражені ділянки набувають синій колір, який практично не зникає. Спостерігається часткове або повне ослаблення вен на руках. Часто се захворювання може протікати тільки на другій стадії, що не прогресуючи.
  • Третя стадія. Остання стадія хвороби Рейно. У цей період спостерігається набряклість вражений ділянок, яка супроводжується повною зміною колірного покриву (синьо-фіолетовий). На набряках з'являються невеликі бульбашки з кров'яним вмістом. Під таким міхуром знаходиться некроз сполучної тканини. Тривалий некроз закінчується утворенням грубого рубця і появою ран на новому місці.

Діагностика Рейно

Конкретних діагностичних заходів для цього захворювання немає. Лікар проводить загальний огляд, в зв'язку зі скаргами хворого.

  • Основним є метод симпатичних потенціалів.
  • Діагностика венозного потоку дає можливість визначити порушення кровообігу, а потім і наявність хвороби.
  • Теплобачення. Цей метод визначає різницю в температурі крові на тої або іншій ділянці тіла.
  • УЗД та ЕКГ виступають додатковими діагностичними процедурами. З їх допомогою можна визначити перспективи розвитку захворювання, можливий рецидив і ділянки тіла, які знаходяться в зоні ризику.
  • Біохімічний аналіз крові показує рівень гемоглобіну, при хворобі Рейно, він значно падає. А також визначає зміст фібрину.

Профілактика хвороби Рейно

Якщо ви завзятий курець, то від цієї шкідливої звички потрібно позбутися в першу чергу, оскільки саме куріння є першою причиною хвороби Рейно і ворогом ваших судин. Також медики рекомендують оберігати себе від переохолодження і простудних захворювань. Як і в будь-якому іншому випадку, при хворобі Рейно протипоказано самолікування. Зовнішнє застосування не тих медикаментів може спричинити за собою тяжкі наслідки. Виключіть систематичне вживання алкоголю. Для своєчасного виявлення цієї хвороби необхідно раз на півроку проходити повний медичний огляд.

Рекомендації по харчуванню

На будь-якій стадії хвороби Рейно дуже важливо правильно харчуватися і дотримуватися здорової дієти. На що варто звернути увагу:

  • По максимуму виключіть жирну їжу. Жир негативно впливає на роботу судин, які і так відчувають себе не кращим чином. Корисними є нерафіновані олії.
  • Магній нормалізує роботу капілярів і покращує теплообмін. Гречана крупа дуже насичена цим елементом, тому її вживання обов'язково.
  • Додавайте до страв гострі приправи: червоний перець, часник, гірчицю. Тільки не зловживайте, а то постраждає шлунково-кишкового тракту.
  • Максимум овочів в будь-якому вигляді. Збагачення клітковиною і вітамінами нормалізує тепловий баланс в тілі.
  • Пийте більше гарячої і теплої рідини. Корисними є трав'яні чаї і компоти.
Данная информация носит исключительно рекомендательный характер. Перед употреблением посоветуйтесь с врачом.